Indiánské léto

V týdnu od 16. do 20. srpna děti zažily, v naší mateřské škole indiánské léto. Čekalo je velké dobrodružství, u kterého objevovaly, poznávaly, a učily se novým vědomostem. Vyráběly typické věci pro Indiány, tančily jako Indiáni, zpívaly a hrály si jako Indiáni. A hlavně vyjadřovaly svou fantazii v tvořivých a pohybových činnostech.

Každý den začínají Indiáni sezením v kruhu. Nikdo se nesmí povyšovat nad ostatní, musí poslouchat, když mluví jiný Indián a nesmí skákat náčelníkovi do řeči. V kruhu se všichni dobře vidí a slyší. Indiánský kmen musí být pevný, proto jsme se chytili kolem ramen a vyzkoušeli, jak je kruh pevný. Povídali jsem si, kdo jsou Indiáni, kde žijí a kdo objevil Ameriku.

Každé ráno jsme se sešli v indiánském převleku a namalovali si obličej. První den jsme vyrobili indiánské čelenky z papíru a peří, postavili jsme týpí. Venku jsme házeli šiškami na bizona, stříleli jsme z luku na bizony a házeli jsme kameny do kruhu.

Druhý den jsme si povídali o totemu, kde se Indiáni scházeli, radili a domlouvali. Náčelník zadával úkoly a Šaman léčil a zaříkával. Hráli jsme pohybové hry s barevnými peříčky a kořili pomyslnou dýmku míru. Venku jsme jezdili na papírovém mustangovi a házeli oštěpem.

Třetí den jsme vyráběli totem. Hráli jsme bojovou hru Území Apačů.

Čtvrtý den jsme zdobili totem. Zacvičili jsme si indiánskou rozcvičku a poté jsme se vydali na dopolední cestu za pokladem.

Pátý den jsme dokončené totemy vystavili před budovou MŠ a zhodnotili jsme, jak se povedly jednotlivým kmenům. Poté jsme si kolem totemu zatančili na indiánskou hudbu.