ENVICETRUM PRO KRAJINU

Jaro je obdobím, kdy příroda znovu nabývá na síle, rozkvétají první květiny, stromy se halí do nových zelených šatů a zvířata na farmách přivádějí na svět svá mláďata. Vše kolem se probouzí k novému životu, a právě toto období jsme si vybrali pro návštěvu envicentra PRO KRAJINU Vysoké Pole.

Envicentrum se zabýváme hlavně tím, jak uchovat tradiční způsoby hospodaření v tomto regionu. Děti se setkaly s různými druhy hospodářských zvířat. Dozvěděly se, jaký užitek nám zvířata přinášejí a jaký je každodenní život na farmě. Od krmení, přes čištění až po zdravotní péči, všechno bylo na pořadu dne.

Přestože den začal deštěm, jakmile se počasí umoudřilo, vše se zdálo ještě kouzelnější. Slunce prosvítající skrze mraky dodávalo krajině jasnější barvy a děti měly možnost v plné parádě využít venkovní prostory envicentra. Děti s nadšením sledovaly, jak mláďata dovádějí. K vidění byla housata, kuřata, jehňata, kůzlata, králíčci… Byly fascinované možností je krmit, pohladit je, a dokonce si s některými i hrát. Zvláštní radost jim udělalo krmení oslíků a sledování, jak se koně pasou na zeleném pažitu.

Příroda a zvířata nám předvedly, jak krásné a důležité je udržovat a respektovat život všech tvorů. Děti odcházely s novými zážitky a poznatky, které je nejen bavily, ale i poučily. Celkově byla návštěva velmi obohacující a poskytla dětem i učitelům nové informace a zážitky, které rozšířily jejich obzory o životě na farmě.