Měsíc říjen u Soviček

v měsíci říjnu toho bylo hodně, a rády bychom Vám to chtěly alespoň malinko přiblížit. 
Celý měsíc byl zaměřený na tvoření a to jak výtvarně, tak i divadelně. Povídali jsme si o podzimu a krásnou pohádkou „O skřítku Manitouovi“ jsme si vysvětlili, proč listí opadává a jehličí nikoliv. Společně jsme si venku nasbírali listí, z kterého byla vytvořena výzdoba ve třídě, ale hlavně jsme jej využili na vlastní výtvarné tvoření. Na nástěnce jste pak mohli vidět naše skřítky „Manitoui“ a podzimní stromy. Když s dětmi něco tvoříme nebo malujeme, snažíme se pracovat individuálně, takže u stolečku nám sedí třeba tři děti a zbytek si hraje, malují nebo dělají jinou činnost. Jeden takový výtvor nám mnohdy trvá i celý týden. Každý má totiž svůj čas a není přeci kam spěchat. 
Navštívilo nás i divadélko Šikulka s pohádkou o broučcích. Bylo to aktivní divadlo, takže děti byly během děje i zapojovány hraní. 
Tento měsíc jsme se ještě naučili válet sudy a skoky snožmo. Pro nás dospělé to zní jednoduše, ale pro děti není, a tak jako my, učí se to i děti. Velmi je to bavilo a tělovýchova je pro ně moc důležitá. Také jsme rozdělovali OVOCE a ZELENINU a přitom si zopakovali znovu barvičky. I z tohoto ovocného/zeleninového tvoření, jste mohli vidět ukázku na nástěnce v šatně. Naučili jsme se básničky a zopakovali písničky, které už známe. Dokonce jsme měli už pár narozenin ve třídě, takže jsme si společně zazpívali „hodně štěstí, zdraví..“ a popřáli jsme si podáním ruky a vlídnými slovy. 
Poslední, kdo nás navštívil ve školce, byl ježeček. Nepřišel k nám opravdový, ale pohádkový a společně s vránou, ježkem a medvědem, nám vysvětlil, jak se správně dělit o věci s kamarády a se svými blízkými. Velké jablíčko jsem rozstříhala na čtyři kousky a děti měly za úkol rozdělit je mezi zvířecí kamarády a pak i mezi své vrstevníky. Bylo to složitější v tom, že děti neměly rozdělit čtyři jablíčka čtyřem kamarádům, ale jen jedno jablíčko. Pochopit, že i jedna věc se dá rozdělit, zvládli VŠICHNI na jedničku.